Telefon » +420 602 156 600

Střeva jsou základním kámenem imunity. Střeva ve velké míře, až 70ti procenty, zodpovídají za to, jak se cítíme. Navzdory těmto údajům však žalostně nízké procento lidí věnuje svým střevům dostatečnou péči. Potížemi se zažíváním přitom trpí téměř každý druhý z nás. Střeva se zanášejí postupně nevhodnou stravou, masem, lepkem, mléčnou bílkovinou, přemírou cukru a pod. Dále se ve střevech nacházejí paraziti, kteří v lidském těle cizopasí a způsobují nám zdravotní problémy. Člověk je schopen být hostitelem více než stovky různých parazitů, od mikroskopických velikostí až po velké, několik metrů dlouhé tasemnice. Paraziti se nevyskytují jen ve střevech, jak si lidé mnohdy myslí, ale téměř v každé části těla; v plicích, játrech, svalech, hltanu, mozku, krvi, kůži, dokonce i v očích!

Jestliže chceme, aby naše tělo získalo zpět ztracenou vitalitu a obranyschopnost, měli bychom začít právě očistou střev.

Jak je známo, smrt začíná v tlustém střevě" (zdroj Vegetarian Times), neboť 85 procent imunitního systému je ve trávícím traktu. Bohužel, pitvy často prokazují, že tlusté střevo je z 80ti procent uzavřeno výkaly. Otázka, jak se člověk může cítit, pokud se mu na vnitřní stěně tlustého střeva po desetiletí usazují shluky výkalů, parazitů a ostatních toxických látek, je tedy vcelku zbytečná.

Normální tlusté střevo

Nehledě k peristaltice má první polovina tlustého střeva dva další důležité úkoly. Za prvé má získat ze zbytků strávené potravy přicházející z tenkého střeva všechny živiny, které jsou k dispozici a které tenké střevo nemohlo vstřebat. Za tím účelem se kašovitý obsah střeva odvodní a tekutina se předá s ostatními živinami stěnou střevní do krve. Takto získané živiny dopravují cévy střevní stěny do jater k dalšímu zpracování.

Jestliže stolice v tlustém střevě kvasí a zahnívá, přicházejí shora jmenované živiny do krve jako toxické substance. Co by v normálním případě bylo výživné, způsobuje teď toxémii - otravu krve (viz také Dr. John Tolden: Všechny choroby začínají toxémií).

Proč se vlastně máme "očišťovat"?

Lidské tělo má svůj "samočistící" systém (zejména lymfatický) a velmi silný pufrační systém, který redukuje výchylky pH organismu. Ovšem pokud je přísun cizorodých látek příliš vysoký, tvorba volných radikálů nadměrná nebo produkce kyselin v organismu neadekvátní tomu, co tělo zvládne, je zapotřebí náš zásah - proto vznikly tzv. očisty neboli detoxikace organismu.

Komplexní detoxikační kůra je řešením zejména v případech, cítíme-li se často unavení, klesá-li náš životní elán, jsme-li náchylní k nemocem, máme-li problémy se zažíváním (příkladem je častá zácpa), zhoršila-li se nám v poslední době pleť, případně trpíme-li otoky. Neboť pak je velice pravděpodobné, že příčinou je zanesení našeho organismu škodlivými látkami.

I když to nejspíše nevnímáme, pravidelně zásobujeme tělo látkami, které organismu více či méně škodí - toxiny, odpadní látky a metabolity, kyseliny apod. Do organismu se dostávají z okolí nebo si je tělo tvoří samo vlivem látkové přeměny toho, co sníme a vypijeme. K tomu pak přičtěme další nečistoty, které nevědomky vdechujeme, stopy zemědělské chemie v potravinách, těžké kovy, dále léky, které užíváme (ať už z nevědomosti, na bázi lékařského předpisu nebo někdy úplně zbytečně), stres, nadměrnou fyzickou zátěž, nedostek spánku apod. Pro organismus je to opravdu velká zátěž a v dlouhodobém hledisku je to již otázka zdraví.

Pročištění tlustého střeva

Stolice je základem Vašeho zdraví. Pokud nemáte alespoň 1 stolici za den, jste již na cestě k onemocnění. Lidské tělo se nezměnilo za posledních několik tisíc let, avšak dnešní strava se změnila výrazně. Všechny rafinované cukry, bílá mouka, maso plněné hormony a antibiotiky představují neustálý útok na naše tělo.

Neustále si ničíme naše těla tím, že jíme nevhodné potraviny. Rakovina tlustého střeva je 2. nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu. Což znamená, že přetížení těla toxiny je nutné pravidelně odstraňovat, očista střev je pak součástí tohoto procesu.

Jedním z nejčastějších střevních problémů, kterým dnes lidé trpí, je zácpa. Čím delší je čas, kdy nedochází k odchodu stolice, tím větší je zatížení těla toxiny v našich střevech: dochází zde následně k zahnívání a kvašení a samozřejmě tím větší je riziko vzniku onemocnění.

Nemoc obvykle začíná právě zde. Proto by se měl mít na pozoru zejména ten, kdo trpí zácpou. Snížená pohyblivost střev je útočiště a potenciálně živná půda pro vážná onemocnění. Rovněž tak i řídká stolice může být velmi nebezpečným signálem pro Vaše zdraví.

Všechna jídla, po kterých se cítíte těžce a unaveně, vyškrtněte ze svého jídelníčku. Potraviny Vám mají dodávat energii a živiny, ne Vás na zbytek dne vyřadit z provozu. Snažte se proto jíst střídmě a častěji. Omezte kofein, nikotin a do svého jídelníčku zahrňte zeleninu, ovoce, luštěniny. Pozor na mastná jídla, živočišné tuky, uzeniny, sladkosti.

Začněte přechodem na stravu bohatou na syrové ovoce a zeleninu, které Vám pomohou udržet Váš trávicí systém bez hlenového plaku. Toto umožňuje optimální výživu a omlazení organismu.

Pročištění tlustého střeva je postup, který může zahrnovat použití mnoha různých potravinových doplňků ale i několika denní půst. Bylinné pročištění tlustého střeva je nezbytnou součástí dobrého detoxikačního programu.

Osoba na typické české stravě má 8 jídel nestráveného odpadu v tlustém střevě, zatímco osoba upřednostňující jídlo s vysokým obsahem vlákniny má pouze 3.

Detoxikace organismu je velmi účinná metoda očisty, není však univerzální lék a je třeba ji vždy vhodně kombinovat s dalšími prostředky potřebnými pro daného pacienta. Proto je nezbytné přistupovat ke každé případné detoxikaci organismu individuálně.

Strava a duševní pohoda

Strava a duševní pohoda pracují ruku v ruce. I ta nejlepší potrava se stane pro tělo jedem, jestliže panují při jídle negativní pocity. Jestliže jsme unavení, rozčilení, ustrašení, žárliví nebo jinak rozrušení, neměli bychom před uklidněním ani jíst ani pít. Jíme-li za negativních okolností, může dojít k nepředvídaným reakcím. Potrava se dobře nestráví a výsledkem jsou jedovaté látky.

Když však na druhé straně panuje při jídle šťastná, příjemná, veselá, slunečná atmosféra, pak se velkoryse přehlížejí maličkosti, nad kterými bychom se normálně zlobili, takže takové jídlo zůstane, stejně jako zažívání, příjemnou záležitostí. Zažívací ústrojí bude vitální a připraveno přijímat potravu, stejně jako vylučovací orgány budou připraveny starat se o odpad, který chce být z těla vyloučen. Výsledkem je příjem potravy v té nejlepší možné formě.