Telefon » +420 602 156 600

Mike Adams, editor Natural News : Přehodnoťte si své chápání slova "zdraví"

Je skutečně možné se vyléčit za 14 dní? A navíc bez předepsaných léků, vakcín, chemoterapie nebo operace? Rozhodně! Vaše tělo usiluje samo o své uzdravení automaticky, každý jednotlivý den. Jedinou věcí, která je zapotřebí pro vaše tělo, aby se začalo samo uzdravovat, je odstranit mu bariéry pro uzdravení - jsou to bariéry, které vás právě v tento okamžik drží zpátky.

A to je důvodem, proč byste měli uvítat tento článek, jehož autorem je Health Ranger. Nepůjde tu o žádné omílání tipů na uzdravení, které už dávno znáte – jako například jezte správně, cvičte více, pijte dostatek tekutin a dalších – půjde o úplně nový náhled na to, jak lze uvolnit uzdravující potenciál, který už v sobě máte.
U mnoha lidí lze první bariéru, bránící uzdravení, najít už v jejich myšlenkové definici slova „zdraví". Mnoho lidí je přesvědčeno, že jejich zdraví je definováno tím, že mají určité krevní testy v předpokládaném rozmezí: např. vaše hladina LDL cholesterolu má být mezi X a Y a váš krevní tlak by měl být nižší, než Z. Také konvenční lékaři mívají tendence hodnotit zdraví tímto způsobem a tím tento nesprávný úsudek šíří dál.

Zdraví ovšem není definováno pouze řadou čísel. Neznamená to pouhé zmenšení velikosti zhoubného nádoru, zatímco pacient nadále chřadne. Zdraví nelze měřit jenom počtem dní, po které je člověk udržován při životě za pomocí přístrojů...

Zdraví znamená přesně to, co jste intuitivně od počátku tušili, než vás začali ovlivňovat a dezinformovat inzeráty výrobců léků, konvenční lékaři, přátelé nebo členové rodiny – zdraví znamená kvalitu života.

A co znamená kvalita života?

Patří k ní schopnost spát v noci, chodit bez bolesti, jíst a těšit se z jídla, mít funkční paměť a dosahovat věcí, které pro vás v životě něco znamenají. Zdraví znamená čas trávený v rodině, procházky po lese, pozitivní myšlení, schopnost zvládat stres a být bez hněvu. Zdraví znamená, že o své tělo pečujete s respektem a prožíváte radostný pocit z toho, jak dobře vám na oplátku funguje. Zdraví znamená pulsující energii, každodenní optimismus a také dostatek sexuální energie (a k tomu ještě mnoho dalšího).

Toto jsou důležité prvky zdraví a dosud žádný z nich nebyl skutečně řešen západní medicínou. Většina z nich dokonce není ani zmiňována v lékařských učebnicích. Moderní medicína nevěří, že by měla mít zájem o kvalitu vašeho života. Jestliže máte problém se spaním, pak klasickým přístupem medicíny je prostě přeplnit váš mozek chemikáliemi z léků, které vás donutí ztratit vědomí – to je pak označováno jako „spánek." Ale to není opravdový spánek. Nejde o kvalitní spánek, který by přinášel také kvalitní život.

Když tedy chcete dosáhnout opravdu kvalitního života, potřebujete rozšířit své horizonty mimo limity dané laboratorními hodnotami konvenční medicíny a pátrat po tom, co „zdraví" pro vás opravdově znamená. Neznamená to však, že by laboratorní testy byly neužitečným diagnostickým nástrojem; jen je potřeba být opatrnější před posuzováním zdraví jen podle chemických měření – tyto nemohou být jediným zdrojem odpovědí, podle nichž se pokoušíte dosáhnout zdraví a štěstí ve svém životě.

Pro dnešek bych tedy rád dosáhl toho, abyste popřemýšleli o tom, jak si sami definujete zdraví. Co byste chtěli tento den udělat, jak byste se chtěli cítit nebo jak chcete prožívat den za dnem, aby odpovídaly vašemu konceptu „zdraví"?

Jakmile si jednou vytvoříte jasný obraz tohoto elementu, pak zřejmě rychle dojdete k poznání, že farmaceutické výrobky vám nic takového neposkytnou. Skutečná řešení zdraví musí přijít nějakou jinou cestou... měl by to být zdroj, který má blíže ke skutečné definici zdraví, o které intuitivně víte, že má mnohem větší význam.

V následujícím pokračování této série článků se podíváme, jak uvolnit svůj vrozený léčivý potenciál jen změnou rámce vlastní mysli a tak si uvědomit, jak uzdravení ve skutečnosti funguje...

Tělo je ohromující sebeléčivý organismus

Když si uděláte škrábanec na lokti, trocha krve prosákne na povrch, aby se poranění očistilo a bakterie byly vyplaveny. Pak se vytvoří ochranný strup, který brání proti invazi mikroorganizmů a kůže má příležitost se pod jeho povrchem zacelit. Odehrává se zde skutečný zázrak: vaše kožní buňky instinktivně rozeznají potřebu se dělit a růst, aby se poranění zacelilo. Vaše DNA je přitom replikována v jádru každé buňky za pomoci té nejúžasnější nanotechnologie, jaké jsme svědky v naší lidské civilizaci.

Během doby, kdy se vaše buňky na poraněném místě množí, je jim krevním oběhem dodávána výživa a stavební materiál, který je pak přizpůsobován velikosti a formě poranění. Pokud bylo vaše poranění vážnější a došlo při něm k poškození krevních cév, je spontánně vyvolán napřed růst nových cév – ty rostou velmi rychle už v průběhu prvních hodin.

Jakmile vaše kožní buňky vyplní volné místo, replikační proces je jemně vypnut – jedna buňka po druhé, aby buňky nepokračovaly v množení nad potřebný rámec – jinak by se z toho stal proces, který by vedl až ke vzniku kožního nádoru. Vaše tělesné buňky vědí přesně, kdy mají růst a kdy přesně růst zastavit a když je pak všechno hotovo, dostali jste dokonalou náhradu kůže, která byla předtím poraněna.

Zcela automatické léčení

Opravdu úžasný na tom není ani tak samotný proces hojení, který je jemně řízen moudrostí vašeho těla; není to ani skutečnost, že vaše tělo má schopnost nahrazovat ztracené buňky – je to hlavně skutečnost, že to všechno se odehrává bez jakéhokoliv vědomého zapojení z vaší strany.

Samoléčení je automatické – jinými slovy řečeno, vy sami nemusíte nasměrovat krev ke zranění, dát povel buňkám k replikaci, odnášet pryč odpadní produkty a rozhodovat o tom, kdy bude zastaven proces replikace. To všechno se odehrává bez vašeho angažování - dokonce i bez vašeho vědomí! Většina z toho proběhne ve skutečnosti při vašem spánku. Když vaše bdělé vědomí sní, vaše vnitřní tělesná moudrost řídí biochemické procesy a energetické transformace, nezbytné pro obnovení vašich tělesných tkání.

Vy sami nedokážete tento proces zastavit, i kdybyste to chtěli. Můžete zkoušet soustřeďovat svou duševní energii na to, aby se kůže neuzdravovala – stejně to sama udělá. Je to tak proto, že vaše tělo je výkonný sebeléčivý organismus. Léčí se samo automaticky, přirozeně, bez jakéhokoliv uvědomování nebo angažovanosti vědomí. Vaše schopnost se léčit je tak mocná, že sami nedokážete léčivý proces zastavit!

Proč léčení neprobíhá vždy

Pokud je to všechno pravda, proč potom léčení nenastává i v každém dalším případě? Proč nejste vždy ve stavu dokonalého zdraví? Odpovědí, která vyplyne ze série těchto článků, je že máme tendenci stavět bariéry svému vlastnímu léčení. A že si často chybně vykládáme příznaky nemocí, kterými naše tělo žádá o pomoc a místo toho o ně „pečujeme" způsobem, který situaci ještě dál zhoršuje.

Většina lidí bývá například chronicky dehydratována, protože nepijí dostatek vody vysoké kvality. A protože voda je životně důležitá pro optimální složení krve, pak v případě, kdy tělu chybí dostatečný příjem vody, začíná tělo dělat opatření ke snižování vodních ztrát. Rozhodující ztráta vody vzniká dýcháním – vodní páry jsou vydechovány po každém nadechnutí. Aby voda zůstala zakonzervována, pokouší se tělo snižovat vodní ztráty vydechováním tak, že stahuje bronchiální průduchy s pomocí vytváření histaminů.

Tyto histaminy omezují dýchání tím, že je činí fyzicky obtížnějším. Moderní (západní) medicína to diagnostikuje mylně jako „astma" a pomíjí příčinu v pozadí, kterou často bývá jen prostá dehydratace. A tak místo toho, aby předepsali dostatek vody, která by vyřešila její skrytý nedostatek a ukončila by tělesnou nadprodukci histaminů, předepisují západní lékaři anti-histaminové léky, které nutí bronchiální průduchy se uvolňovat a usnadnit proudění vzduchu. To však vyvolává jen další dehydrataci a přináší to pacientovi jen těžší stupeň vodních ztrát.

Na tomto příkladu tedy vidíte, jak se tělo pokouší samo léčit, a jak je symptom zvýšené produkce histaminu mechanismem, kterým tělo reaguje, ale tento je nesprávně interpretován západní medicínou a pak se věci ještě zhoršují v důsledku špatné intervence.

Krevní tlak

Dalším názorným příkladem je vysoký krevní tlak. Ten je často vyvoláván tím, co se označuje jako „zkalená krev" - krev, která je zahuštěná a více viskózní a nemůže volně téci malými tělesnými kapilárami. Aby se zajistila dobrá krevní cirkulace, musí pak srdce pumpovat usilovněji a tím i zvýšit krevní tlak. To je tedy způsob, jak si tělo zajišťuje, aby hustší krev byla přiváděna ke všem tělesným buňkám (protože buňky bez krve umírají a to je špatné).

Zdravá krev by však neměla být příliš viskózní. Měla by plynout volněji, s menším třením. Pokud je krev náležitě zásobena vodou a vyživována správnými mastnými kyselinami (obzvláště těmi ze skupiny omega-3), srdce pak nemusí pracovat tak tvrdě a tlak krve automaticky poklesne. (Je to podobné, jako když chcete nasát vodu skrz slámku a když chcete stejně sát i med... čím lepkavější a hustší bude med, tím větší úsilí je potřeba k jeho proudění.)

Přírodní zdroje omega-3 bez zátěže nejen rtutí z ryb

  • Lněné semínko (olej)
  • Chia semínko

Západní medicína vyhodnocuje tento stav naprosto špatně a říká, že „vysoký krevní tlak" je onemocnění samo o sobě. A tento příznak je pak potlačován léky, které uměle snižují krevní tlak tím, že nutí stěny tepen, aby se uvolnily.

A jak jste možná už uhodli, tento postup ihned způsobuje cirkulační problémy, protože hustá a kalná krev už nemůže dosáhnout ke všem buňkám, které ji potřebují. To je důvodem, proč lidé, kteří užívají léky na vysoký tlak tak často končí u oběhových problémů. Jejich hlavní potíž v podobě „zakalené krve" zůstává totiž neřešena.

Příznaky, jako je vysoký krevní tlak, jsou způsobem, kterým s vámi vaše tělo komunikuje, aby upozornilo na příčiny, které jsou v pozadí. Ve většině případů, kdy pacienti trpí vysokým tlakem, potřebují tito lidé prostě jen více vody, více živých nutrientů (jako jsou syrové šťávy z rostlin), více omega-3 mastných kyselin a výrazně snížit spotřebu živočišných produktů. Už v průběhu pouhých 5 dní po zavedení takovýchto změn se krevní tlak znormalizuje, jelikož se krev stane řidší a tekutější a může zase volně proudit cirkulačním systémem.

Vaše tělo tohle všechno ví. Západní lékaři z toho neznají nic. Vysoký krevní tlak je léčen jako nemoc a není známo nic o tom, co je jeho příčinou v pozadí, která způsobuje tento měřitelný příznak.

Vaše tělo se pokouší neustále léčit samo

Jak „astma", tak i „vysoký krevní tlak" jsou jen fiktivní nemoci. Jinými slovy řečeno, neexistují ve skutečnosti jako samostatné a nezávislé nemoci. Jsou to pouze příznaky něčeho jiného, co se vaše tělo pokouší uvést do rovnováhy.

Abyste mohli ve svém těle aktivovat jeho vrozený léčivý potenciál, je potřeba, abyste naslouchali tomu, co po vás tělo skutečně žádá, a poskytli mu tyto věci, místo toho, abyste zasahovali s pomocí chemických léků, operací a toxických terapií, jako je např. chemoterapie.

Západní medicína interpretuje špatně téměř všechny fyziologické příznaky. Jestliže si přejete být zdraví, potřebujete se naučit správné interpretaci zpráv svého těla a dávat je do souladu s pravdivými principy pro uchování zdraví. Potíže s dýcháním tedy například mohou být prostým signálem dehydratace, vysoký krevní tlak může být rovněž signalizovat stejnou příčinu nebo stravu chudou na nezbytné a nenahraditelné (esenciální) výživové složky.

Zhoubné bujení je zase signálem špatné komunikace na úrovni buněk. Tumor je projevem toho, že buňky ve vašem těle nedostávají správný pokyn, kdy se mají přestat dělit. (Příčinou tumoru bývá nepředvídatelná buňka, která se neustále dělí.) Komunikace na buněčné úrovni může být obnovena s pomocí změn ve stravě, životním prostředí, mentálním stavu a přiměřeným pobytem na slunci (kromě dalších opatření).

Proto vezměte na vědomí, že vaše tělo se vždy pokouší léčit samo. „Příznaky" nemoci často bývají jen prosbou o pomoc, kterou se na vás obrací vaše vlastní biologie. Moudrý pacient naslouchá těmto prosbám, pokouší se porozumět, co znamenají a reagovat na ně zvýšenou péčí o své tělo. Nemoudrý pacient se pokouší umlčet příznaky s pomocí chemických opatření: léků proti bolesti, jiných farmaceutických výrobků, operace nebo dalších zásahů. Západní lékaři nejsou vzděláni na to, aby správně rozlišovali příznaky a navraceli nás do vyváženého stavu. Jsou pouze připraveni na „zvládání příznaků" (symptom management), což znamená jejich omezování prostřednictvím umělých intervencí.

Proč je každý člověk sebeléčivým zázrakem

Vaše tělo je jeden z nejzázračnějších výtvorů Matky Přírody. Každý vlastníme komplexní nanotechnologii v podobě imunitního systému. Naše neurologická stránka přesahuje možnosti těch nejvyspělejších superpočítačů na světě. V našich smyslech je tak vyspělá technologie, že ani ty největší laboratoře na světě nemají zařízení, které by se vyrovnalo tomu, co je ve vašem nosu.

Váš reprodukční systém je zázrak života; vaše kosti jsou ohromující výtvory konstrukčního inženýrství; vaše vnitřní orgány, jako je srdce a játra si v sobě uchovávají svou paměť a emoce. To už se ví, protože příjemci cizích orgánů často přebírají vzpomínky a zkušenosti od svých dárců.

Jinými slovy řešeno, jste zázrakem přírody a vaše tělo má v sobě přítomný tak mocný léčivý potenciál, že jediný způsob, jak byste mohli zabránit svému vyléčení, je zasahovat do něj (například prostřednictvím léků). A smutné je to, že právě takovou věc většina lidí dělá: znecitlivují svá těla léky proti bolesti. Ubíjí svůj imunitní systém chemoterapií. Dávají šoky svému nervovému systému vakcínami, které obsahují záněty vyvolávající chemikálie. Schvalují a používají všechny možné umělé chemikálie, procedury a nepřirozené terapie. To všechno útočí proti léčení. Z tohoto důvodu zůstávají pacienti neschopní se vyléčit způsobem, který je v jejich vlastních možnostech – automaticky, nevědomky a s nulovým úsilím.

Pokud tedy skutečně chcete se sami léčit, uvědomte si za prvé, že jste zázračný sebeléčivý organismus. A za druhé si uvědomte, že pokud k léčení nedochází, může to být proto, že jste nevhodně zasáhli do léčivého procesu – třeba nasazením umělých chemikálií nebo jiných prostředků, které drží váš léčivý potenciál ve vězení.

Dosažení zdraví si vyžaduje nechat prostor pro sebeléčení

Zdraví lidé nejsou zdraví jen proto, že jí pouze tu nejlepší stravu a pijí po celý den čerstvé šťávy. Bývají zdraví hlavně díky tomu, že zabránili otravě svého těla farmaky, umělými sladidly, geneticky modifikovanými potravinami a dalšími průmyslově zpracovanými potravinami. Vyhýbají se chemikáliím v kosmetice, v hygienických prostředcích, čisticích prostředcích v domácnosti a hnojivech na zahradu. Nekonzumují maso ze zvířat, která byla doslova napumpována hormony a antibiotiky. Vyhýbají se znečištěnému prostředí, jak je jen možné a výsledkem je pak to, že jejich vrozená léčivá energie vždy pracuje pro ně!

Vy máte přesně stejný léčivý potenciál jako třeba já. Vaše tělo je schopno se vyléčit z rakoviny, diabetu, ze srdečního onemocnění a z dalších „vyrobených" nemocí, pojmenovávaných jako astma nebo vysoký krevní tlak. Vše, co se na vás žádá, je vzít v úvahu léčivý potenciál, který už vlastníte a pak jen zabránit všemu ostatnímu, aby mu to nepřekáželo.

Pokud věříte na Boha a stvoření, pak přijměte myšlenku na to, že vaše tělo je stvořeno podle božího obrazu a to znamená, že jste podobně dokonalá léčivá bytost, jako je On.

Pokud věříte v Darwinismus a jeho evoluční zákony, pak přijměte myšlenku na to, že vaše tělo je výsledkem miliónů let vývoje, které vám daly úspěšnou, prokázanou DNA, která se umí postarat o prevenci proti nemocem – a to už dávno předtím, než vznikla západní medicína a její léky.

Nezáleží na tom, jaký je váš filozofický postoj, ale na tom, zda ještě stále věříte, že vaše tělo je ohromující sebeléčivý organismus. V takovém případě to je dobrá zpráva, protože to znamená, že v sobě stále nosíte zárodek účinného léčení.

Teď jej prostě jen aktivujte!

Jste tím, co do sebe absorbujete

Ve skutečnosti bychom mohli říci, že většina lidí není schopna absorbovat nutrienty, které polykají, takže zůstávají ve stavu podvýživy i navzdory tomu, že si ke stravě přidávají doplňky, které by jim jinak byly prospěšné. Tito lidé mají tendenci se škrábat po hlavě a divit se, proč všechny ty nutrienty, které polykají, nemají tak pozitivní účinky, které od nich očekávali. Odpověď na tento hlavolam lze nalézt ve zlepšení absorpce těchto nutrientů.

Silná žaludeční kyselina je prvním předpokladem

Propagátoři prodeje tabletek už přesvědčili mnoho lidí o tom, že žaludeční kyselina je škodlivá. Tím, že se odkazují na nemoci, jako je zpětný odtok (acid reflux) nebo GERD (Gastro Esophageal Reflux Disease) matou spotřebitele, kteří se pak domnívají, že pálení žáhy nebo bolesti žaludku jsou způsobovány velkým množstvím žaludečních kyselin. Avšak pravda je taková, že ve většině (nikoliv ve všech) případech mívají lidé problémy se slabou žaludeční kyselinou a pro správné trávení by potřebovali, aby se její koncentrace zvýšila.

Je snadné si na sobě provést test tím, že s problémovým jídlem spolknete lžičku octa a budete pozorovat, jestli se cítíte lépe nebo hůře. Překvapivě vysoké procento lidí v takovém případě pozoruje zastavení bolesti, která se s takovým jídlem obvykle objevuje. To pak je pádný důkaz, že je oslabená produkce žaludeční kyseliny a že by pomohla silnější kyselina. Ocet je totiž zředěnou kyselinou octovou, která se sice nemůže rovnat přirozené žaludeční kyselině, ale je daleko kyselejší než většina potravin nebo nápojů.

Spotřebitelé jsou přesvědčováni inzerenty léků, aby polykali volně prodejné antacidové tablety – přípravky které jsou zásadité, a proto snižují kyselost (a tím i pH) tekutin ve vašem žaludku.

Co si ale většina lidí neuvědomuje, je skutečnost, že minerály vyžadují ke svému správnému strávení a absorpci kyselé trávicí prostředí. Pokud vám schází silnější žaludeční kyselina, nebude schopni správně absorbovat minerály, i kdybyste jich spolykali sebevíc! To pak může vést k nedostatku minerálů, který se podílí na rozvoji diabetu, rakoviny, chronických bolestí, artritidy a dokonce i srdečních potíží (kromě dalších věcí).

Jak tedy podpoříte svou zdravou produkci žaludeční kyseliny? Podle mé vlastní zkušenosti nejvíc pomáhá každodenní pití čerstvých zeleninových šťáv – především z celeru a ze zelí. To značně podporuje zdravý žaludek a významně podporuje zdravou tvorbu kyseliny.

Trávicí enzymy ze živé stravy

Trávení je velmi komplexním procesem. Vyžaduje biochemické a fyzické procesy, které rozkládají trávené substance na jejich nutriční komponenty. Tento proces bývá významně podporován trávicími enzymy, které jsou přirozeně přítomné v živé stravě (např. z čerstvých, syrových zeleninových a ovocných šťáv).

Tepelná úprava jídel ničí všechny trávicí enzymy. To je jedním z důvodů, proč vařená jídla neprospívají životu, zatímco živá jídla jsou životodárná. Živá strava se na trávení podílí svými vlastními enzymy, podporuje trávicí proces a napomáhá k rozkladu a absorpci živin.

Naproti tomu mrtvá strava, ke které patří i cokoliv pasterizovaného, zatěžuje vaše játra, slinivku a žlučník, protože ty musí vyprodukovat trávicí enzymy navíc, aby byl nahrazen jejich deficit ve stravě. A jelikož mnoho lidí trpí na oslabení funkce trávicích orgánů, mívají potíže s absorbováním i těch nutrientů, které v dobré víře kupují a užívají.

Probiotika

Mnoho lidí trpí vážnou nerovnováhou střevní flóry. Západní medicína zůstává z převážné části udivujícím způsobem ignorantní k důležitosti střevní flóry s ohledem na všeobecné zdraví. Ti, kteří naslouchají holistické medicíně, chápou důležitou roli, kterou tyto vnitřní bakterie působí na naše zdraví. Bakterie ve vašich střevech skutečně tráví a transformují výživné látky ze stravy na jiné živiny, které je tělo schopno lépe využít.

Ve své podstatě jsou probiotika nutriční měniče, které fungují ve vašem těle, produkují nutrienty potřebné pro udržení zdraví. S tím také souvisí skutečnost, že lidé, užívající antibiotika, často zaznamenávají i související potíže s trávením: schází jim užitečné střevní bakterie, které napomáhají k produkci potřebných živin! Je ale snadné napravit tuto nerovnováhu: zkuste pravidelně užívat probiotické potravní doplňky. To obnoví ve vašem trávicím ústrojí přirozený stav užitečných bakterií, který je potřebný.

Jen tak mimochodem: pokud chcete mít zdravou střevní flóru, je rovněž důležité snižovat svou spotřebu cukrů ve stravě. Pokud máte zvýšenou spotřebu cukrů, vaše populace bakterií ve střevech se změní tak, že převáží bakterie závislé na cukru. Hned poté, co upravíte stravování tím, že vyloučíte rafinované cukry, také střevní bakterie na to zareagují a začne převažovat populace nezávislá na cukrech.

Proměna vaší krve

Přemýšlejte o tom: vaše krev tvoří prostředí, obklopující vaše buňky a dodávající jim všechny potřebné živné látky po 24 hod denně. A nejenže přináší buňkám výživu, ale zároveň slouží pro odvod odpadních látek. Krev je něco jako superdálnice pro výživu a detoxikaci, která propojuje každý orgán (se všemi jeho buňkami) s celým tělem.

Proto je logické, že změny zdravotního stavu jsou velmi závislé na proměnách ve složení vaší krve. Pokud chcete někoho rychle opravdu uzdravit, pak mu stačí dát krev jiného zdravého člověka. Výzkumem už bylo doloženo, že pokud odeberete krev lidem, jejichž tělo je odolné proti rakovině a tu pak dáte lidem trpícím rakovinou, pak antirakovinné působení krve u nich začne okamžitě fungovat (projevuje se např. zmenšováním nádorů). Existuje tedy takový pojem, jako antirakovinná krev. A pokud vaše strava obsahuje dostatečné množství protirakovinných složek, podporujete pak tvorbu takové krve i ve svém těle.

Já osobně mívám stravu s mnoha velmi účinnými protirakovinnými složkami, stejně jako většina ostatních veganů. Takovíto lidé by mohli teoreticky pomoci léčit pacienty s rakovinou jednoduše jen tím, že jim dají část své krve. V tom případě by protirakovinné účinky byly okamžité a mocné. Prodávat svou vlastní krev jako lék ovšem není povoleno, takže vydělávat si tím, že budete zdravě jíst a pak prodávat svou krev po 1 000 dolarů za půllitr není reálné (ačkoliv by se tak mohlo stát, jakmile se trh stane opravdu volným).

Ovšem je tu ještě další omezení pro takovouto myšlenku: přínosy, které může poskytovat darovaná krev, jsou časově omezené. Pokud nemocný příjemce takové krve nezmění svůj životní styl nějakým významným způsobem, antirakovinné účinky „zdravé" krve budou už v průběhu několika málo dní vyčerpány a nadvládu opět získá vlastní krev, kterou si vytváří každý člověk sám.

A to mě přivádí k důležité otázce: Jak je vaše krev vyráběna? Jak si vaše tělo tvoří svou krev?
Krevní buňky člověka mívají obvyklou životnost 4 - 5 měsíců. Vaše tělo neustále vytváří novou krev a uvolňuje ji do oběhu, aby prováděla důležitou práci, která spočívá v transportu živných látek, hormonů, vody, chemických zpráv a informací v rámci celého těla.

Krev je vytvářena především ze tří základních složek: z červených krevních buněk (nositelé kyslíku), bílých krevních buněk (imunitní funkce) a z krevní plazmy (tekutý roztok, který přenáší všechno ostatní).

Jestliže je aktuálně zapotřebí zvýšené množství červených krvinek, vaše tělo (při jeho nekonečné léčivé moudrosti) je v prvé řadě vyplaví ze svých rezervních zásob a ihned začne tvořit nové rezervní červené krvinky. A samozřejmě k tomu musí použít zdrojů, které jsou dostupné: jsou to hlavně materiály, které zrovna cirkulují ve vaší krvi.

Dochází vám to? Znamená to totiž, že krevní buňky, vytvořené DNES, a které budou cirkulovat v těle příští 4 měsíce, jsou vyrobeny z materiálu, který přenáší vaše krev právě nyní.
A co je ve vaší krvi zrovna teď?

Vaše krev je z větší části složena ze složek, které jste snědli, vypili a absorbovali v několika posledních měsících.

Pokud jste si například dnes dopřáli cheeseburger u McDonalda a zapili jej velkou colou, pak krevní buňky, které si vaše tělo dnes vytvoří, budou obsahovat především složky pocházející z tohoto jídla. Pokud si uvědomíte, odkud takový cheeseburger skutečně pochází – vezmete v úvahu všechny ty krutě zabíjená, hormony očkovaná zvířata, čpavkem ošetřené hovězí maso, přečišťovanou bílou mouku v housce, substance z průmyslově zpracovaného sýra a další podobné látky - nebudou vaše nově vytvořené krvinky asi tím, co byste chtěli nechat kolovat ve svých žilách v následujících několika měsících.

Jestliže ale na druhé straně v posledních dnech dbáte na to, abyste pili čerstvé šťávy, nezávadné potraviny a opravdu čistou vodu – hádejte, jaké budou hlavní stavební složky pro vaši novou krev? Bude to super krev nabitá elementy a vibracemi z dobrých věcí, které jste konzumovali!

Špatná krev vede ke špatnému zdraví. Jejím důsledkem bývají zlost a náladovost a chronické nemoci. Avšak dobrá krev přináší štěstí a zdraví, zlepšuje váš spánek, sex, nálady a schopnosti poznávání. Dobrá krev je vaší ochranou proti rakovině, udržuje vaše mládí, dodává energii a je zdrojem aktivního léčení na mnoha úrovních.

Jakmile si to všechno uvědomíte, bude pro vás úplně přirozené vědomě pracovat na tom, abyste si každý den vytvářeli dobrou krev.

Úžasná fakta o vašich červených krevních buňkách.

  • Překvapivě červené krevní buňky tvoří až ? všech tělesných buněk. Ovšem většina buněk ve vašem těle ve skutečnosti nejsou lidské buňky (jsou to bakterie).
  • Už za 20 vteřin jsou červené krevní buňky schopné oběhnout vaším tělem. Stejná buňka vykoná desítky tisíc výletů vaším tělem, při kterých transportuje kyslík, aby nakonec byla recyklována vaším imunitním systémem.
  • Červené krevní buňky v lidském těle jsou z molekulárního pohledu podobné buňkám chlorofylu z rostlin.
  • Vaše červené krevní buňky jsou produkovány částečně i z cholesterolu. Přestože se výrobci léků pokouší označovat cholesterol za škodící, ve skutečnosti byste bez něj nedokázali přežít!

Blíže se můžete seznámit s překvapující animací červených krvinek v lidském těle třeba zde

Jak vyčistit svou krev

Mít dobrou krev znamená především pečovat o její čistotu! Vaše krev je primárně pročišťována vašimi ledvinami a játry, ale některé přídavné „čistící" funkce jsou zajišťovány také vašimi plícemi (prostřednictvím dýchání) a dokonce i s pomocí vaší kůže.

Zeptejte se někoho, kdo musí docházet na dialýzu a on vám řekne, jak velký je rozdíl v tom, jak lze udržet vaši krev čistou. Vaše ledviny to běžně dělají za vás, ale mnoho lidí má nedostatečnou funkci ledvin, takže ty nedokáží odstraňovat z krve všechny odpadní látky. (A pití podivných limonád je mimochodem jedním ze způsobů, který omezuje funkci ledvin...)

Odtud tedy pramení rady k příležitostným očistám ledvin a jater. Když tyto orgány fungují hladce a efektivně, pak je krev čistá a to se projevuje na zlepšování zdraví těla i mysli.

Jak si zajistit dobrou krev

Jste svou vlastní krevní bankou. Produkujete a distribuujete všechnu svou krev. Pokud tedy váš život závisí na vaší krvi, nebylo by nejlepší produkovat tu nejzdravější a nejživotadárnější krev, která je možná?

To je ve vaší moci: Máte vědomou kontrolu nad kvalitami krve, kterou si vyrábíte. Protože je vaše krev vyrobena z toho, co jíte, pijete, dýcháte a absorbujete, jste schopni měnit složení vaší krve tím, že si vědomě vyberete zdravější věci k jídlu, pití, dýchání a tím i k absorbování.

Několik nejdůležitějších ukazatelů pro tvorbu zdravé krve:

Zdravá krev vyžaduje zdravé tuky. Je nutné konzumovat zdravé tuky, aby se tvořily zdravé červené krvinky. To znamená konzumaci zdravých omega-3 mastných kyselin. Ze světa zvířat jsou nejlepším zdrojem podle mého názoru zelené mušle (green-lipped mussels oils), které pochází z původního mořského prostředí v Moxxoru. Z rostlinných zdrojů je to především lněné semínko, dále pak vlašské ořechy, kokosové ořechy, avokádo, šalvěj španělská a další podobné zdroje.

Jsou ještě k dispozici i další kvalitní zdroje, mezi něž patří doplňky z rybího oleje. Jsou lidé, kteří užívají olej z korýšů Euphausia superba (krunýřovka krillová), aby pokryli svou potřebu omega-3. Tento jim nabízí někteří výrobci v podobě potravinových doplňků. Zde není uveden kompletní seznam zdrojů omega-3. Je potřeba, aby si každý udělal svůj průzkum a našel to, co je pro něj nejlepší. Čím zdravější omega-3 mastné kyseliny budete mít, tím zdravější bude vaše krev.

Konzumováním škodlivých tuků si zničíte zdraví své krve. Mezi takové tuky patří hlavně tuky s trans-mastnými kyselinami a tuky na smažení.

Pro tvorbu zdravé krve je také rozhodující dostatek správných minerálů. Červené krvinky samotné potřebují hlavně železo, ale je nutno si zajistit i dostatek všech stopových minerálů, aby mohl být dopravovány k tělesným buňkám. Jestliže vám začnou scházet minerály, jako je vápník, hořčík, zinek a selen, vaše biologické funkce začnou selhávat.

Pro zdravou krev je rovněž potřeba si zajistit dostatek vody. Voda je primární tekutinou pro vaši krevní plazmu – je to rozpouštědlo, které je schopno rozpustit a transportovat všechny možné důležité stavební kameny, mezi které patří i ve vodě rozpustné vitamíny, jako je vitamín C. Bez dostatečného množství vody se vaše krev zakalí – stane se lepivou a mazlavou, takže vaše srdce nebude schopno snadno pumpovat krev do oběhového systému. Usilovné pumpování, potřebné k protlačení krve oběhovým systémem bývá často diagnostikováno jako vysoký krevní tlak.

Lidská krev ovšem potřebuje ještě mnoho dalších složek, které mohou být všechny nalezeny ve stravě orientované na rostliny (včetně proteinů).

Můžete udělat něco, co nedokáže ani moderní věda.

Pokud přemýšlíte o kvalitách vaší krve, které mají zlepšit zdraví, uvědomte si následující překvapivou skutečnost:

Moderní věda nedokáže vyrobit lidskou krev. Ale vy to dokážete.

Už bylo provedeno velmi mnoho pokusů o vyrobení umělé krve. Klinické testy ovšem prokázaly, že umělá krev nefunguje dobře. Ve srovnání se skutečnou krví je schopná transportovat pouze zlomek množství kyslíku a nelze ji použít jako dlouhodobou náhražku. Naproti tomu VY dokážete vyrobit krev, která je daleko pokročilejší, než cokoliv jiného, co vynalezla moderní medicína. Jedinou otázkou, kterou si potřebujete položit, je tato: „Jak kvalitní krev si vytvořím dnes?"

A zítra...? Bude to krev, v níž nebudou nasycené tuky, sladidla, farmaka a proteiny z balastních potravin? Anebo si vyrobíte svou krev bez živého ovoce a zeleniny, omega-3 mastných kyselin a pozitivních energií od Matky Přírody?

Je to vaše volba – pro každý den. Můžete mít dobrou nebo i špatnou krev a zdravotní následky budou pak přímo odrážet kvalitu vaší krve.

Chcete transformovat své zdraví? Transformujte nejprve svou krev a ...a další pozitivní zdravotní důsledky budou automaticky následovat.

S pomocí receptu na živý džus

V tomto příspěvku se zaměříme na pročištění vašeho trávicího traktu a energetizací buněk s pomocí živých potravin.

Příznivá zpráva pro nabízený recept: pro přípravu šťáv nepotřebujete žádné zařízení. Je zapotřebí pouze míchací nádoba a síťovaný váček používaný pro vytlačování ovoce. Dobrý odšťavňovač je sice užitečný, ale není nutný. Níže vám nabízím recept na výjimečně lahodný džus ze živých surovin, který si opravdu oblíbíte. Používám speciální přísady, které mají pomoci zamaskovat chutě zelených ingrediencí, takže pokud jste už někdy dříve vyzkoušeli čerstvé šťávy a neoblíbili jste si je, věnujte pozornost tomu, co tu uvádím...

Syrové potraviny nabízí možnost odvrátit nemoci a získat trvalé zdraví a nic víc než zahrada je schopná poskytovat čerstvé a živé suroviny. Pokud máte možnost si sami vypěstovat některé suroviny, věnujte tomu svou péči. Jinak je dobré je nakupovat na trhu, kde je nabízí pěstitelé přímo.

Zde je seznam toho, co budete potřebovat (vždy vybírejte organicky pěstované produkty):

  • 1 krabička ostružin (použít celé)
  • 1 svazek petržele (použít celý)
  • 2 - 3 listy kapusty
  • 3 velké mrkve
  • 2 - 3 stonky celeru
  • 2 hrušky

Pokud se vám nepodaří sehnat všechny ingredience, nahraďte je něčím podobným. Je ale důležité mít ve směsi nějaké lesní plody. Jsou důležitou součástí pro upravení chuti.

Po úvodní přípravě (oddělení, očištění, umytí) vložte všechny ingredience do odšťavňovače a vyrobte si čerstvou šťávu. Pokud máte jen mixer, pak v něm zalijte všechny složky vodou, důkladně rozmixujte, vzniklou kaši přeložte je do síťovaného váčku a vytlačte pak šťávu ručně. Obě metody vám poskytnou čerstvou šťávu.

Tato šťáva ovšem mívá velmi vysokou potenci, proto je potřeba ji ředit vodou (tzn. přidat ke šťávě ještě jednou tolik vody). Pokud chcete dosáhnout sladké chuti, je možné přidat trochu stévie.

Zdravotní přínosy čerstvého džusu

  • Ostružiny překryjí hořkou chuť některých dalších ingrediencí díky své kyselosti a tím zlepší konečnou chuť. Také se tím umožní ještě lepší využití minerálů ze zeleniny (k absorbování minerálů je potřebné kyselé trávicí prostředí).
  • Ostružiny mají rovněž silné protirakovinné účinky pro celý zažívací trakt – počínaje ústy a konče tlustým střevem.
  • Petržel je skvělý čistič trávicího ústrojí. Pomáhá eliminovat toxiny a dodává tělu chlorofyl, který je důležitý k pročištění krve a jater.
  • Kapusta je účinná proti rakovině. Kromě toho obsahuje rostlinné proteiny a léčivé fytonutrienty.
  • Mrkev je primárně použitá k oslazení, ale kromě toho obsahuje velkou škálu užitečných nutrientů, z nichž nejvýraznější je betakaroten.
  • Hrušky jsou zde hlavně sladidlem. Zjistil jsem, že v nápojích tohoto druhu chutná hruškový džus mnohem lépe než jablečný – ale je na vás, pro co se nakonec rozhodnete. Pokud jste diabetici nebo chcete přece jen omezit obsah cukrů, snižte počet hrušek na jedinou nebo je nahraďte úplně (když si tyto šťávy připravuji ve svém bydlišti v Ekvádoru, nepoužívám vůbec hrušky, ale pouze mrkev). Někteří lidé možná dají přednost i pomerančům, které svou ostřejší příchutí poskytnou lepší celkovou chuť. Můžete si vyzkoušet oba způsoby a pak si vybrat to, co vám víc chutná.

Ke všem přínosům, uvedeným výše, jsou navíc všechny ingredience živé, obsahují nutrienty a energii. Nejsou to mrtvé průmyslově zpracované potraviny – proto poskytují živou energii. To je opravu prostá koncepce: pokud chcete zůstat naživu, konzumujte více živých potravin. Jestli chcete být brzy mrtví, pak jezte více mrtvých jídel.

Vaše tělo vám poděkuje

Záměrem dnešního receptu na čerstvou šťávu je dopřát vám potěšení z její přípravy (pokud o tom ještě mnoho nevíte) a také připravit vaše trávicí ústrojí na příští lekci.

Kolik džusu byste měli vypít? Pijte jakékoliv množství, které pokládáte za vhodné. Jako minimum doporučuji minimálně 2,5 dcl, ale pokud se vám zdá být polovina dostatečná, je to v pořádku. Jsou lidé, kteří dokáží vypít za den až 2 litry čerstvého džusu! (Džusové slavnosti)

Zkratky
Nemáte dostatek času na přípravu své vlastní čerstvé šťávy? Existují zkratky, ale žádná z nich není tak dobrá, jako skutečná živá a čerstvá šťáva.

Nedělejte tu chybu, že budete pokládat kupované džusy za čerstvé! Všechny kupované hotové džusy jsou MRTVÉ, pasterizované, vyrobené velkými společnostmi. Žádný takový výrobek není čerstvý, syrový nebo živý. Mívají sice jisté nutriční přínosy, takže neříkám, že jsou bezcenné, avšak blednou při srovnání s čerstvým, syrovým džusem, který si vyrobíte doma.

Tento živý džus můžete pít mezi jídly nebo také v průběhu jídla – prostě v kteroukoliv dobu. Vypijte jej ale brzy po přípravě, protože oxiduje ve velmi krátké době. Nutriční kvalita této čerstvé šťávy je doslova degradována s každou minutou odstavení. V ideálním případě byste jej měli vypít nejpozději 5 minut po přípravě.

Může se vám stát, že pocítíte i „detoxikační" vedlejší účinky tohoto nápoje – obzvláště když máte relativně nezdravou stravu. Tyto pocity budou ale jen mírné. Jde přece o jednoduchý nápoj z jednoduchých ingrediencí. Nejsou v něm žádné léky ani extrakty. Jde o potraviny, určené pro vaše tělo.

Mým úmyslem není vás nutit, abyste změnili své stravování na veganské nebo vegetariánské. Rozhodněte se sami, co si přejete jíst a jaké k tomu máte vlastní důvody. A pak jen přidejte tento čerstvý džus do svého jídelníčku a sledujte, jak bude účinkovat. Už jen tím, že omezíte pikantní pizzu a limonády, dosáhnete s pomocí těchto čerstvých šťáv znatelných zdravotních účinků.

Pokud by vás to zajímalo, já osobně vypiji kolem 5 dcl tohoto džusu každý den – většina surovin pochází přímo z mé zahrady. Nepoužívám pouze hrušky – místo nich přidávám gel z čerstvých listů aloe vera, kterou tady v Ekvádoru také pěstuji. Pěstuji mnoho vlastních bobulovin, kapustu, mrkev, petržel, brokolici, okurky a další. Celá moje úroda je určena pro výrobu mého džusu.

Čerstvý živý džus je tak významným zdrojem živin a energie, že i pokud nejíte téměř nic po několik dnů za sebou, udrží vás tento nápoj naživu, zdravé a plné energie. To byla přinejmenším i moje vlastní zkušenost.
24-hodinový půst

Teoreticky se to zdá být prosté: zdržet se jakéhokoliv jídla (nebo pití jakýchkoliv jiných nápojů než vody) po dobu 24 hodin. Vaše tělo má uloženo množství kalorií, aby vás zásobovalo po dobu těchto 24 hodin, a prodleva v trávení dá tělu příležitost plně soustředit své léčivé energie na potřebná místa.

Upozornění: určitě se ale poraďte se svým naturopatickým lékařem o bezpečnosti půstu. I když je tento pro většinu lidí naprosto bezpečný, neplatí to pro každého. Lidé se zdravotními problémy nebo diabetici by půstu měli věnovat zvýšenou opatrnost, aby si případně neublížili.

Proč půst?

Půst se používal už v dobách, kdy byla napsána bible a zachoval se až do dnešní moderní doby, kdy pomáhá pročistit a léčit tělo. Může pomoci detoxikovat vaše játra, ledviny a trávicí ústrojí. Také vás možná přiměje k tomu, abyste si promysleli své návyky stravování. Pokud máte půst právě 24 hodin a věnujete se mu se zaujetím, budete šokováni tím, kolikrát jen ze zvyku saháte po jídle.

Lidé sahají po jídle ze zvyku při mnoha okolnostech, které nemají co dělat s opravdovým hladem:

  • Když se nudí...
  • Když pociťují emoční stres...
  • Když sledují televizi nebo film...
  • Když cestují v autě...
  • Když lidé kolem nich konzumují nějaké jídlo...
  • Při společenských akcích, na párty nebo na shromáždění..

Zkuste si 24-hodinový půst a sami uvidíte, kolikrát budete ze zvyku sahat po jídle. To vás poučí o mnoha důležitých věcech, které se týkají vašich stravovacích návyků – a to je také účelem této praktiky. Zvolte si den – přednost se obvykle dává víkendu, kdy se nemá odehrát nic významného – a zachovejte 24-hodinový půst, kdy budete pít pouze vodu.

Když to dokážete, uvědomíte si tři velmi důležité věci:

  • Kvůli 24-hodinovému půstu se neumírá. Ve skutečnosti má většina lidí naopak tolik zásobních kalorií, že mohou bez jídla vydržet 30 a více dní.
  • Našli jste v sobě sebekázeň a vydrželi nejíst. Něco takového může být milníkem k dosažení sebeovládání.
  • Naučili jste se pozorovat sami sebe a zaznamenali jste možná mnoho situací, kdy saháte po jídle jen ze zvyku. To může být mimořádně poučné a může to pomoci reformovat vaše stravovací návyky v budoucnosti.

A na vrcholu toho všeho je samozřejmě fakt, že jste poskytli svému trávicímu ústrojí oddech a podpořili jste rychlejší uzdravování ve svém těle. Možná zaznamenáte některé dopady detoxikace (jako třeba zapáchající dech) nebo změny v hladinách vašich vnitřních energií. To je ale běžná součást procesu půstu a indikuje vám, že půst opravdu účinkuje!

Moje vlastní zkušenosti s půstem

Nedávno jsem držel 90-hodinový půst, pak jsem si 24 hodin dopřál jídlo a následoval další 48-hodinový půst. Zkušenost byla opravdu poučná. Nezaznamenal jsem vlastně žádné negativní vedlejší účinky – asi hlavně díky tomu, že pravidelně konzumuji pročišťující a zdravou stravu. Bývá obvyklé, že čím horší je vaše stravování, tím více vedlejších účinků detoxikace můžete během půstu zaznamenat.

Pokud chcete mít svůj půst přijatelnější a více pročisťující, máte možnost si zvolit způsob, kdy budete pít 2,5 dcl sklenici čerstvé zeleninové šťávy asi uprostřed svého půstu. Když jsem si to sám vyzkoušel, dodalo mi to nejen energii, ale také to velmi zlepšilo čistící účinky půstu.

Samozřejmě bude na vás, jak k tomu budete přistupovat. Také máte naprostou svobodu v tom, kdy se rozhodnete pro půst. Určitě je však vhodné si vybrat nějakou sobotu nebo neděli, kdy si neplánujete nic velkého. Budete z toho mít lepší pocit a stane se z toho důležitý milník na vaší cestě za zlepšením zdraví.

Jakmile za sebou budete mít svůj první 24-hodinový půst, poznáte, že jste schopni si zvolit hladovění v jakoukoliv dobu, kterou si vyberete. Objevíte novou flexibilitu ve vašem stravování. Zjistíte, že dokážete říci NE jakémukoliv jídlu a v kteroukoliv hodinu a nezemřete kvůli tomu na nedostatečný přísun kalorií. Zbavíte se takového strachu a dosáhnete nové úrovně zralosti ve vašem vztahu k jídlu.

Co dělat, když se váš půst nepodaří

Pokud nedokážete absolvovat 24-hodinový půst bez toho, abyste se necítili jako umírající, zřejmě trpíte nějakými vážnými výkyvy hladin cukru v krvi. Tyto mohou být vyvolány volbou každodenní chudé stravy nebo třeba předepsanými léky – například na psychické poruchy nebo na vyvažování hladiny cukru.

Pokud se vám půst nezdaří, netrapte se tím. Prostě jen věnujte následujících 30 dnů tomu, abyste vylepšili své stravovací návyky a vyhledávali zdravější jídla, obsahující více čerstvých složek a omezili průmyslově zpracované potraviny. Pijte více zdravých a čerstvých šťáv. A pak po 30 dnech zkuste znovu svůj 24-hodinový půst a sledujte, zda se vám jej podaří absolvovat celý.

Pokud se ale budete cítit velmi slabí, nemocní nebo vám bude špatně, je to signálem, že máte půst ukončit a postarat se o nějaké kalorie. Nejde tu o situaci, kdy by platilo, že bez práce nejsou koláče. Půst by měl být snesitelný a nikoliv nebezpečný. Znovu opakuji, že čím je zdravější vaše stravování, tím snadnější obvykle bývá absolvovat půst.

Mám přítele, který se postí 24 hodin každý týden. Je výjimečně zdravý a vypadá na svých 50 let ve velmi dobré kondici. Znám také lidi, kteří se pouštějí do 90denních půstů, při nichž pijí pouze čerstvé zeleninové šťávy.

Já osobně se cítím dobře po 72-hodinovém půstu, zatímco 48-hodinový je nejdostupnější, protože se dá zvládnout za víkend. 24-hodinový půst mi už nedělá žádné starosti.

Ještě před několika lety bych se ani nezabýval myšlenkou na 24hodinový půst. Už jen pomyšlení na něco takového by mě děsilo. Pokud jste na tom momentálně také tak, uvědomte si, co to znamená: Jste otroky jídla – přesně tak, jako jsem byl já!

Půst pomáhá osvobodit vaši mysl z otroctví vašeho přesvědčení, že musíte něco sníst po každých několika hodinách. To vám dává nové možnosti, nové svobody a novou sebekázeň. Znamená to něco mnohem víc, než jednoduše 24 hodin nejíst; týká se to také sebepozorování a duševního uvědomění. Proč myslíte, že téměř každý významný duchovní člověk v celé světové historii se postil – což bylo součástí jeho duchovního praktikování? Dělali to proto, že jídlo působí zmatek ve vaší hlavě, zatímco půst ji pročišťuje.

Půst vám poskytuje příležitost očistit pavučiny své mysli od jídla a vidět věci v jasnějším světle.

Ale musím zde doplnit ještě jedno: uvědomte si prosím, že Boha nespatříte už po jednom 24-hodinovém půstu. Když mívali půst duchovní vůdci, často jej dodržovali celé týdny.

Pro dnešek se prostě soustřeďte na zvolení správného dne, kdy budete dodržovat svůj 24-hodinový půst a pozorovat změny ve své mysli a v těle. Stanete se tak o něco moudřejším, zdravějším a osvícenějším člověkem.
Oddělte se od davu

Jsou to lidé podporující farmaceutický průmysl, rakovinový průmysl, diabetický průmysl a průmysl srdečních chorob. Prostřednictvím svého utrpení a smrti udržují systém oficiální medicíny naživu a ziskový. Pokud vy chcete být zdraví, potřebujete se od takových lidí vyčlenit, abyste byli v bezpečí a své zdraví si udrželi.

Nenásledujte davy na kraji útesu
Široký dav nebývá dobře informovaný, co se týká zdraví. Davová psychologie nám ukazuje, že lidé mívají tendence následovat cokoliv, co dělá dav, aniž by je zajímal jakýkoliv důvod kromě skutečnosti, že dav to dělá. Lidská mysl v tom případě uvažuje takto: „Dobrá, když to dělají všichni kolem, musí k tomu mít dobré důvody". Proto lidé jdou s davem a drží se prakticky všeho tak dlouho, dokud to dav podporuje.

Podle těchto pravidel lidé pijí sladké limonády, stravují se v rychlém občerstvení, pijí pasterizované mléko a dopřávají si průmyslově zpracovaná nehodnotná jídla. Jak jen mohou dopadnout ti, kteří pijí dietní limonády a večer co večer u televize jedí popcorn a bramborové lupínky?

Psychologie davu je tím, co způsobuje, že lidé se nechávají očkovat vakcínami (které nepotřebují) nebo užívají nebezpečné předepsané léky (které jim mohou ublížit nebo je i zabít). Dav jako celek nebývá příliš inteligentní – dokonce ani, když by jeho individuální členové byli sami velmi inteligentní! A pokud následujete spotřebitele ze širokého davu, aniž byste samostatně přemýšleli, můžete pouze očekávat stejné dopady, jaké zažívá dav - degenerativní nemoci, závislost na lécích a úpadek medicíny.

Právě proto dosažení trvalého zdraví znamená distancovat se od širokého davu a v mnoha případech i konat opačně, než on.

Budete zdravější, když budete jednat opačně než dav
Když dav spěchá, aby se nechal očkovat proti umělé a nijak nebezpečné „pandemii chřipky", jednejte prostě opačně a nenechávejte se naočkovat.

Pokud dav uhání do nějaké sítě rychlých občerstvení, aby si užil smažených kuřat za akční cenu, protože to vyhlásila nějaká komerční televize ve své reklamě, konejte opačně a běžte se napít ovocného koktailu nebo něčeho podobného.

Když se dav tlačí, aby se nechal ozářit z mamografů (které ve skutečnosti samy vyvolávají rakovinu prsu), konejte opačně a nechejte se vyšetřit na mnohem bezpečnějším thermografu (nebo ještě lépe - dejte si dávku zdraví prospěšného vitamínu D a přestaňte žít ve strachu z rakoviny).

Když dav užívá tabletky proti depresi, zvýšenému cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku, dělejte opak a užívejte výživové doplňky, které obohacují vaše tělo a neotravují je.

V podstatě sledujte, co konzumenti z davu dělají a vynakládejte vědomé úsilí k tomu, abyste jednali opačně. Bude to vhodné zřejmě ve většině případů.

Nepřeskakujte z jednoho bezmyšlenkového davu do druhého
Pokud to všechno uděláte, dávejte si pozor, abyste nepřeskočili z jednoho bezmyšlenkového davu do dalšího. Jinými slovy, při opouštění širokého davu nezapadejte slepě mezi další dav – i kdyby se třeba označoval jako „zdraví vyhledávající".

Z mého pohledu byste neměli nikdy následovat dav jen proto, že je davem. Mezi takové patří i davy vyznavačů syrové stravy, jógy, vegetariánství atd. Místo toho přemýšlejte sami za sebe o tom, co je pro vás významné. A pokud jsou pak vaše závěry ve shodě s jejich závěry, je v pořádku se připojit k takové skupině (nebo se zařadit do takového davu), ale přitom stále sledovat realitu kolem sebe. Ujišťujte se, že to, co dělá dav, vždy dává smysl i vám osobně a že nebudete zaslepeni stereotypy nějakého jiného davu (byť menšinového).

Davy obvykle nebývají příliš chytré. Ale VY jste chytří! Máte schopnost samostatného myšlení, schopnost kdykoliv změnit svůj názor, vylepšovat svá rozhodnutí, pozvednout svůj životní styl atd. Procvičujte tyto své schopnosti všude, kde je to vhodné a neobávejte se zkoušet nové stravovací návyky, nové rozvrhy cvičení a nové přístupy v péči o sebe. Vyhledávejte to, co na vás nejlépe působí i bez ohledu na to, zda existuje nějaký „dav", který by praktikoval stejnou věc.

Buďte si vědomí svého vlastního individuálního zdraví a jděte za tím, co u vás účinkuje nejlépe a nikoliv za tím, co je populární nebo módní.

Občas si udělejte osobní inventuru
Obzvláště v případě, že stále jdete s širokým davem (takže např. čekáváte ve frontách na očkování), bylo by dobré se občas štípnout a zabývat se zářivými myšlenkami a pokládat si otázky jako „Měl bych tu opravdu být? Dává to skutečně smysl? Je nějaká bezpečnější a přirozenější alternativa, kterou bych měl/a prozkoumat?"

Myslete na to příště, až si budete mít nechat ozařovat tělo na mamografu. „Dává opravdu smysl radiační ozařování mých prsou?" Samozřejmě že nedává. Lidé to podstupují hlavně proto, že jdou v jedné řadě s širokým davem. A ten dav je neinformovaný o problematice ochrany zdraví, o ionizačním záření, vitamínu D nebo o prevenci rakoviny.

Buďte chytří. Buďte individualitou. Najděte dostatek odvahy, abyste vystoupili z davu a dělali něco jinak, protože je to zjevně mnohem bezpečnější a zdravější.

Přiměřeným pobytem na přirozeném slunečním světle si vaše tělo vytváří vitamín D a vystoupíte tím z davu. Je to ten jeden z dobrých způsobů, jak si zajistit prevenci proti rakovině – a přitom ještě ZADARMO!

Přestaňte si vyrábět nemoc a raději přijměte recept na zdraví
Zdá se to být až příliš prosté: abyste dosáhli trvalého zdraví, přestaňte prostě vyrábět nemoc. Tento koncept ale zní většině lidí cize: vyrábět nemoc? Proč bych si já měl vyrábět nemoc?

Uvědomte si, že běžní konzumenti byli vycvičeni medicínským průmyslem k tomu, aby věřili, že nemoc udeří spontánně, bez jakékoliv skutečné příčiny. Jeden den vám nic neschází a další den je vám náhle stanovena diagnóza zhoubného nádoru! Stane se to jako úderem blesku... (a není to vaše chyba, řeknou vám – není nic, co jste proti tomu mohli dělat)

To je však přesně to, čemu máte podle nich uvěřit. Pravda je ovšem úplně jiná: všechny časté degenerativní choroby – rakovina, diabetes, srdeční nemoci, Alzheimerova nemoc atd. - u všech je zapotřebí mnoha let, než vypuknou. Rakovinný nádor v prsu může potřebovat i 10 a více let, než vyroste do velikosti, která je rozlišitelná na mammografu. To znamená, že nádor už byl „v růstu" třeba i desetiletí!

A během této doby si pacient „vyráběl nádor" v podstatě každodenně.

Tento koncept jsem si vypůjčil od Dr. Thomase Lodiho – skvělého onkologa, který své prezentace nazval „Přestaňte si vyrábět rakovinu." (Informace o jeho klinice v Arizoně naleznete na www.anoasisofhealing.com/ nebo se můžete podívat přímo na jeho přednášku na www.youtube.com/watch?v=QKH_bCa_hok.)

Koncept Dr. Thomase Lodiho „Přestaňte si vyrábět rakovinu" je natolik přesvědčivý a jednoduchý, že jsem si jej vypůjčil pro tento článek a vztáhl jej na všechny degenerativní choroby. Pokud chcete být zdraví, přestaňte si tedy vyrábět nemoc!

Jak bývá nemoc vyráběna
Při čtení tohoto článku bude asi první otázka, kterou si položíte, tato: „Jak zastavím vyrábění nemoci?"

Pro odpověď na takovou otázku potřebujete porozumět především tomu, jak nemoc vznikne. Všechny nemoci pochází z nerovnováhy v mysli nebo v těle (mohou mít původ na jednom z těchto míst a pak se rozšířit na druhé).

Nemoc může mít svůj počátek v nedostatečné výživě (například nedostatek vitamínu D) nebo v nestřídmé stravě (třeba příliš mnoho homogenizovaného mléka). Také může být způsobena emočními stavy, jako jsou vztek nebo stres, které se přenesou až do jednotlivých tkání a začínají vytvářet nemoc ve fyzickém těle.

Většina nemocí, které jsou dnes „vyráběny" v tělech lidí, je vytvářeno prostřednictvím faktorů, které lze ovlivňovat: co lidé jedí, s jakými chemikáliemi přichází do styku, kolik cvičení si dopřávají, čím zaměstnávají svou mysl, které výživové doplňky užívají atd.
Následují „recepty", jak si způsobit některou nemoc:

Jak si přivodit diabetes?

  • Pijte hodně nápojů slazených cukrem nebo fruktózou.
  • Konzumujte mnoho prázdných kalorií.
  • Vyhýbejte se veškerému cvičení. Žijte sedavým životem.
  • Pobývejte v místnostech. Vyhýbejte se slunci a přírodě.
  • Způsobujte si nedostatek vitamínu D, selenu, zinku a nutrientů z rostlin.


Pokud to budete dělat dostatečně dlouho, začnete si vyrábět diabetes. A nebude to trvat dlouho, než vám diabetes oficiálně diagnostikuje lékař, který vám sdělí něco ve smyslu „jste diabetik."

Jak přijít k rakovině?

  • Vystavujte se radiaci. (mamografy, CT – vyšetření, rentgeny atd.)
  • Konzumujte potraviny způsobující rakovinu, jako je slanina, zpracovaná masa a jídla s chemickými konzervanty.
  • Vyhýbejte se všem protirakovinným nutrientům, jako jsou rostlinná strava, léčivé houby, spirulina (sladkovodní zelená řasa).
  • Vyhýbejte se slunci, udržujte si deficit vitamínu D.
  • Používejte mnoho prostředků tělesné hygieny, které jsou vyrobeny z chemikálií, vyvolávajících rakovinu.
  • Žijte životním stylem s velkým stresem.


Dělejte tyto věci dostatečně dlouho a onemocníte na rakovinu. Obdobně existuje recept na každou významnou degenerativní chorobu. Když si tedy chcete vyrobit nemoc, je velmi jednoduché to udělat. Je ovšem šokující, že většina lidí se právě teď nevědomky řídí těmito recepty na vyvolání nemoci!

Žijí totiž životním stylem, který lze označit jako „vytvoř si další nemoc"! Pokaždé, když takový člověk zhltne kus slaniny, sní průmyslově zpracované jídlo nebo použije běžný prostředek osobní hygieny, vytváří si ve svém těle nemoc!

Nemoc se ale samozřejmě neobjevuje ihned. Trvá to mnoho let každodenní otravy těla, než je diagnostikována nemoc. Nedopouštějte se však omylu ohledně původu takové nemoci: vy sami jste si svoji nemoc „vyráběli" v průběhu mnoha let!

Když tedy lékaři sdělují pacientům, že „nebylo nic, co byste mohl dělat, abyste takové nemoci předešel," ve skutečnosti svým pacientům lžou. Samozřejmě že je tu vždy něco, co můžete udělat! Především můžete přestat vyrábět nemoc ještě předtím, než se vám vymkne z kontroly.

Konvenční lékaři to neradi připouštějí, protože by to mohlo pacienty vést k myšlence, že mají možnost ovlivňovat své zdraví. Většina z nich spíše věří VELKÉ LŽI, která říká, že kontrolu nad zdravím mají lékaři nebo že nemoc udeří náhodně a bez příčiny. Proto údajně nemáte kontrolu nad svým vlastním zdravím a jste závislí na západní medicíně, která má nad vaším zdravím převzít odpovědnost.

Jedná se o systém víry, vytvořený k tomu, aby vás polapil do závislosti na oficiální medicíně. Naštěstí máte možnost se sami vysvobodit z tohoto otrockého vztahu ...

Jak si přestat vyrábět nemoc
Každý den, v závislosti na tom, co jíte, pijete, děláte nebo nanášíte na své tělo, se buď přibližujete, nebo vzdalujete od nemoci. Cestou, jak zastavit výrobu nemoci, je přestat se všemi činnostmi, které vás přivádí k nemoci a místo toho usilovat o jednání, které Vás vzdaluje od nemoci (a míří ke zlepšení zdraví).

Jakmile svému tělu dodáte živé a léčivé nápoje, sluneční světlo a pravidelné cvičení, zastavíte všechny nemoci a jejich vyvolávající procesy ve svém těle a naopak aktivujete léčivé procesy, které vás dovedou k celoživotnímu zdraví. A to je způsob, jak začít vyrábět zdraví namísto nemoci.

Čím déle vytrváte při zdravém životním stylu založeném na kvalitních potravinách, nutričních doplňcích, zdravém stravování a vyhýbání se farmaceutickým produktům, vakcínám, běžným prostředkům péče o tělo a dalším jedům, tím rychleji se rozběhne vaše uzdravování! A nejenže dojde k zastavení náběhu nemoci – jakmile vaše tělo jednou dosáhne určité úrovně vitality, začne automaticky dávat nemoci obrácený směr. Jinými slovy, zhoubné nádory v průběhu času doslova mizí, srdeční choroba může být vyléčena, diabetes se možná ztratí, poznávací funkce budou obnoveny. A to je jen několik z mnoha přínosů, které u vás mohou nastat, když se samoléčení rozběhne naplno.

Který recept si zvolíte?
Jak vidíte, máme tu recept na nemoc a také recept na výborné zdraví – který z nich si zvolíte?

Většina lidí si neuváženě zvolí recept na nemoc (je to recept, který používají všichni kolem, takže je snadné se k nim přidat). A protože jednají podle tohoto receptu, dostává se jim příslušných výsledků. Proto by také nemoc neměla být překvapující pro žádného, kdo zná tyto recepty. Pokud se řídíte nějakým receptem, dostaví se příslušné výsledky (dobré či špatné).

Je tedy na vás, abyste se rozhodli, kterým receptem si přejete se řídit: Můžete si vybrat z řady různých receptů na nemoc – které obsahují enormní množství nehodnotné stravy, farmak, prostředků osobní hygieny a fůru vakcín – nebo si můžete zvolit dodržování receptu na dobré zdraví. Takový recept bývá založen na rozumné výživě, čerstvém ovoci a zelenině, častém pobytu v přírodě, vystavování se slunci, vybraných potravinových doplňcích, pravidelném cvičení a na vylučování syntetických chemikálií z vašeho těla. Je to jednoduchý, srozumitelný recept, který si může zvolit kdokoliv a kdykoliv.

Leckdy již po krátké době, kdy začnete používat recept na zdraví, začnete pozorovat i první změny. A čím déle se jej budete držet, tím více budou akcelerovat jeho kladné výsledky.

Ptejte se. Pamatujte na zde řečené, až vám příště váš lékař nebo některý profesionál zdravotní péče dá nějakou radu. Poté, co ji dostanete, zeptejte se sami sebe: „Je to recept na ZDRAVÍ nebo na NEMOC?"